Der kan være mange årsager til, at en simpel tandudtrækning er den eneste løsning. Står tanden ikke til at redde, eller forårsager tanden stærke smerter, kan det være hensigtsmæssigt at trække den ud.
Hos Østerbro TandlægeCenter kan vi fjerne tanden skånsomt og sikkert, så du kan komme smerterne til livs og få din gode tandsundhed tilbage. Alle tandudtrækninger udføres under lokalbedøvelse.
Hvordan foregår en tandudtrækning?
Det kan inden en tandudtrækning være rart at forberede sig på, hvad der skal ske. Den typiske proces for en tandudtrækning foregår som følger:
- Bedøvelse: Tandlægen bedøver området omkring tanden for at give dig en smertefri behandling
- Tanden bliver løsnet: Med specielle instrumenter løsner tandlægen forsigtigt tanden
- Tanden fjernes: Når tanden er løsnet, fjernes den helt
- Området renses: Tandlægen renser og kontrollerer området, hvor tanden sad
- Såret lukkes: Der sys et par sting for at lukke såret efter tandudtrækningen, hvis det vurderes nødvendigt
- Trådene fjernes – Trådene vil normalt blive fjernet efter et par uger
Kirurgisk fjernelse af tand
I nogle tilfælde, såsom ved problematiske visdomstænder, kan en tandudtrækning kræve et mere omfattende kirurgisk indgreb. I modsætning til en almindelig tandudtrækning, hvor tanden blot løsnes og fjernes, involverer en kirurgisk fjernelse typisk et snit i tandkødet for at få adgang til tanden.
Tandlægen kan også være nødt til at fjerne lidt knogle omkring tanden for at kunne trække den ud. Vi er specialiserede i at udføre begge typer behandlinger – såvel tandudtrækning som kirurgisk tandudtrækning. Det vil være en individuel vurdering, om det er nødvendigt med tandkirurgi.
Hvornår anbefales en tandudtrækning?
Tandudtrækning vil normalt være den eneste løsning i tilfælde, hvor det ikke har vist sig muligt at redde tanden. Det anbefales bl.a. i følgende situationer:
- Ved fremskreden paradentose: Hvis en tand er så kraftigt nedbrudt af alvorlig tandkødssygdom, at den ikke længere kan reddes
- Ved problemer med visdomstænder: Hvis der ikke er plads til visdomstænderne, eller hvis de forårsager smerte eller ubehag eller der er risiko for at visdomstanden ødelægger andre tænder
- Ved alvorlige infektioner: Hvis en tand- eller tandkødsinfektion ikke kan behandles på anden vis
- Ved svær tandskade: Hvis en tand er så kraftigt beskadiget af huller, revner eller andet, at den ikke længere kan reddes

Efter udtrækning af en tand
Der er flere ting, du kan gøre for at sikre en god helingsproces samt undgå betændelse og yderligere gener efter endt tandudtrækning, når bedøvelsen har lagt sig. I dagene efter en tandudtrækning bør du holde dig helt i ro og undgå fysisk aktivitet, da dette vil kunne få såret til at bløde.
Undgå desuden at røre ved såret, og sørg for at holde det rent i dagene efter behandlingen ved at bruge klorhexidin mundskyl. Du skal fortsat sørge for at børste dine tænder, skylle munden og bruge tandtråd, men undgå at bruge tandbørste og tandtråd i det område, hvor tanden er blevet fjernet.
Er smerter efter tandudtrækning normalt?
Når en tand fjernes, er det helt normalt at opleve lettere smerter og en vis grad af ubehag og ømhed i det første døgn og de efterfølgende dage. Dette er en naturlig del af helingsprocessen, når tandkødet lukker sig omkring det sted, hvor tanden sad.
Hvis smerterne forværres og blødningen fortsætter, eller der opstår andre symptomer som kraftig blødning, bør du kontakte tandlægen. For at minimere smerter og gener anbefales det at tage smertestillende medicin og undgå anstrengende aktiviteter i den første periode.
Du kan altid kontakte os, hvis du er i tvivl om noget.
Betændelse efter udtrækning af tand
Betændelse efter tandudtrækning sker sjældent, men kan forekomme i nogle tilfælde. Hvis du oplever vedvarende smerter, kraftig hævelse, rødme eller feber efter en tandudtrækning, er det vigtigt at kontakte din tandlæge hurtigst muligt.
Heling efter tandudtrækning
Når en tand fjernes, går kroppen i gang med en helingsproces. Visse faktorer kan dog forsinke helingsprocessen. Rygning og indtagelse af alkohol er noget af det, som du bør undgå, hvis du vil sikre en optimal heling af såret efter tandudtrækningen.
Generelt bør du undgå aktiviteter, der kan få såret og det størknede blod til at springe op.
Må man spise efter udtrækning af tand?
Nej, som udgangspunkt frarådes det at indtage mad umiddelbart efter tandudtrækningen. Det skyldes, at der er en øget risiko for, at du bider dig selv i læben, kinden eller tungen, så længe bedøvelsen stadig virker.
Så snart bedøvelsen er væk, kan du igen indtage mad, men hold dig så vidt muligt til flydende, kold og blød kost. Hvis det er muligt, bør du også undgå at tygge maden i den side, hvor du har fået trukket en tand ud. Suppler gerne med smertestillende håndkøbsmedicin, hvis du oplever ømhed.

Den fjernede tand kan erstattes med en tandbro, -protese eller -implantat
Når en tand trækkes ud, er der flere muligheder for at erstatte den.
Tre af de mest almindelige muligheder er henholdsvis en tandbro, en tandprotese eller et tandimplantat. Der er takket være teknologien gode muligheder for at kunne fremstille en tandkrone, der i både form og farve ligner dine naturlige tænder på en prik.
Hvorvidt en tandbro, tandimplantat eller tandprotese er den bedste løsning for dig, afhænger bl.a. af, hvor mange tænder du har mistet, hvor stærke nabotænderne er og andre faktorer. Vi står naturligvis klar med fagkyndig vejledning.
Få udført smertefri tandudtrækning hos Østerbro TandlægeCenter
De færreste drømmer om at få udført en tandudtrækning, men er uheldet ude, og er det sidste udvej, gælder det om at få det bedste ud af situationen. Vi står klar til at tage imod dig, lytte til dine bekymringer og hjælpe dig godt og trygt gennem hele processen.
Vi tilbyder smertefri tandudtrækning og smertelindrende behandling, der udføres af vores dygtige og erfarne personale. Du kan booke tid til en konsultation for at få svar på dine eventuelle spørgsmål vedr. behandlingen.
Hvad koster en tandudtrækning?
Hvad det koster at få udført en tandudtrækning afhænger hovedsageligt af, hvilken stand tanden er i. Nogle tænder er i tilstrækkelig god stand til, at de kan fjernes gennem en almindelig tandudtrækning, mens andre tænder er i så dårlig forfatning, at de skal opereres ud.
For at finde den rette behandling er det nødvendigt med en forundersøgelse. Her kan du samtidig få oplyst prisen for at få fjernet tanden.