Mærker du en skarp, stikkende smerte bagest i munden, når du tygger? Eller har du opdaget, at det bagerst tandkød er ømt og let hævet? Du er ikke alene. Mange oplever disse symptomer, når deres visdomstænder begynder at bryde frem.
Visdomstænder, der typisk dukker op i starten af 20’erne, kan for nogle blive en kilde til stærke smerter og bekymring. Mens nogle er heldige og ikke oplever med deres visdomstænder, står andre over for udfordringer som tiltagende smerter, betændelse eller pladsproblemer i munden.
I mange tilfælde vil vi anbefale en fjernelse af en visdomstand, hvis der opleves komplikationer.
Hvad er visdomstænder?
Visdomstænder er de bagerste store kindtænder i munden. Der er typisk fire i alt – bestående af to i overkæben og to i underkæben.
Historisk set stammer visdomstænderne fra en tid, hvor vores forfædre havde brug for ekstra stærke tænder og kæber for at tygge sig gennem bl.a. planter og råt kød.
I dag betragtes visdomstænder som overflødige, og mange oplever problemer og en sovende fornemmelse, når de bryder frem. Det kan skyldes pladsmangel i kæben, hvilket kan føre til en delvist frembrudt visdomstand eller risiko for kraftig betændelse og dårlig smag i munden.
Hvornår får man visdomstænder?
Visdomstænder, som også er kendt som de tredje kindtænder, bryder typisk frem i alderen 18-25 år. Dette er den sidste fase af tandudviklingen og markerer overgangen til et fuldt udviklet voksent tandsæt.
Det er vigtigt at bemærke, at tidspunktet for fremkomsten af visdomstænder kan variere betydeligt.
Nogle oplever, at deres visdomstænder bryder frem tidligere, allerede i midten af teenageårene, mens andre måske først mærker til dem i slutningen af 20’erne eller begyndelsen af 30’erne. Det er ikke unormalt, at visdomstænder bryder frem på forskellige tidspunkter.
Regelmæssige tandlægebesøg er vigtige i denne periode, da din tandlæge kan overvåge udviklingen af dine visdomstænder gennem røntgenbilleder og vurdere, om der kan opstå problemer i fremtiden.
Tegn på, at dine visdomstænder er på vej frem
Det er ikke altid, at du med det blotte øje kan se, om du er ved at få en fuldt frembrudt visdomstand, men der er nogle gængse tegn, du kan lægge mærke til, heriblandt:
- Ømhed bagest i munden: Du kan opleve en vedvarende eller midlertidig ømhed i området omkring dine bagerste kindtænder.
- Hævelse i tandkødet: Tandkødet omkring det område, hvor visdomstanden bryder frem, kan blive hævet og ømt.
- Rødme i tandkødet: Det påvirkede tandkød kan blive rødt og irriteret som tegn på inflammation.
- Dårlig ånde eller ubehagelig smag i munden: Bakterier kan samle sig omkring den delvist frembrudte visdomstand og forårsage dårlig ånde eller en ubehagelig smag i munden.
- Synlig tandspids: I nogle tilfælde kan du se eller mærke spidsen af visdomstanden, der er ved at bryde gennem tandkødet.
Mistænker du, at du er ved at få en visdomstand, og giver det anledning til bekymring, kan du kontakte Østerbro TandlægeCenter og booke tid til en konsultation.
Hvordan foregår udtrækning af en visdomstand?
Udtrækning af en visdomstand er en almindelig tandbehandling, der udføres, når en visdomstand giver problemer eller potentielt kan skabe problemer i fremtiden.
Processen begynder med en grundig undersøgelse og røntgenbilleder. Derefter bedøves området omkring tanden med lokalbedøvelse for at sikre en smertefri oplevelse.
Hvis tanden kun er delvist frembrudt, kan en operativ fjernelse og et kirurgisk indgreb være nødvendigt. Ved dette indgreb laves et lille snit i tandkødet for at få adgang til tanden.
Gør det ondt at få fjernet en visdomstand?
Selve fjernelsen foregår under lokalbedøvelse, så du ikke føler smerte under tandudtrækningen eller operationen. Efter bedøvelsen har lagt sig, kan du opleve ubehag og ømhed i området.
Smerteniveauet varierer fra person til person og kan afhænge bl.a. om tanden er blevet fjernet gennem simpel tandudtrækning, eller om det er sket gennem et tandkirurgisk indgreb.
Du kan tage almindelige smertestillende tabletter og almindelig smertestillende medicin, hvis du oplever ubehag efter fjernelse af en visdomstand.
Hvornår anbefales fjernelse af visdomstand?
Visdomstænder kan fjernes, men det er ikke altid nødvendigt med en simpel tandudtrækning. I følgende tilfælde vil vi dog anbefale at få fjernet visdomstænderne:
- Pladsmangel: Når der ikke er tilstrækkelig plads i kæben til, at visdomstanden kan bryde helt frem.
- Tilbagevendende betændelse: Hvis der ofte opstår betændelse omkring visdomstanden.
- Skader på nabotænder: Hvis visdomstanden forhindrer, beskadiger eller øger risikoen for skader på nabotænderne.
- Tandkødssygdom: Når tilstedeværelsen af visdomstanden gør det svært at opretholde god mundhygiejne, hvilket kan føre til tandkødssygdomme.
- Smerter og ubehag: Ved vedvarende smerter eller ubehag i området omkring visdomstanden.
Tiden efter at du har fået fjernet en visdomstand
Efter du har fået fjernet en visdomstand, er det normalt at opleve ubehag og hævelse. Det er vigtigt at give kroppen ro og undgå anstrengende aktiviteter i den første periode.
Tag den anbefalede smertestillende medicin efter behov, og vær opmærksom på tegn på komplikationer såsom blødning, smerter eller feber. Kontakt tandlægen med det samme, hvis du oplever, at smerterne bliver værre. Det anbefales desuden at vente med at spise til, at bedøvelsen er aftaget.
Når bedøvelsen er væk, kan du spise blød og flydende mad, men vær forsigtig, så du ikke bider dig selv i kinden eller tungen. Det anbefales også at skylle munden med mundskyl, så såret holdes rent.
Book tid til undersøgelse forud for evt. fjernelse af visdomstænder
Er dine visdomstænder til stor gene? Og går du med tanker om at få dem fjernet? Så kan du trygt booke en tid hos Østerbro TandlægeCenter og én af vores dygtige tandlæger:
- Christian Arndal
- Christina Ambus
- Mathias Dall
- Lazar Kuborovic
- Mette Storm
- Rosa Hertel
- Ilirida Krasniqi
Vi kan pba. en undersøgelse og røntgenbilleder vurdere, om tandudtrækning eller en operation er nødvendig.
Vi har mange års erfaring inden for både tandudtrækning og tandkirurgi, så du er i rigtig gode hænder hos os. Vi er desuden uddannede i at behandle patienter med tandlægeskræk.
Hvad koster det at få fjernet visdomstænder?
Prisen for at få fjernet visdomstænder afhænger af flere faktorer.
Det har bl.a. betydning for prisen, hvor mange visdomstænder der skal fjernes, og om det skal ske gennem tandudtrækning eller et tandkirurgisk indgreb.
Du får naturligvis oplyst prisen forud for behandlingen, så der ikke opstår uønskede overraskelser. Kontakt os for at høre mere om vores priser og behandlingsmuligheder.